Aktuelt

Er du klar til et sundt 2023?

Mad

Morgenmaden er det måltid, der sætter barren for resten af din sunde dag, så for at få dig godt i gang med et sundere år, iler vi med vores bedste opskrift på sunde grovboller, der holder dig mæt længe. Bonus: De er så nemme at bage, at selv børnene kan være med!

Et sundt godmorgen

Januar byder ofte på en genstart af de sunde vaner; faste ture til træningscentret, nul søde sager og sundere morgenmad. Vi giver dig en sund start på dagen med grove boller, der holder dig mæt længe (og derfor mindsker risikoen for at du havner i ‘jeg-må-have-sukker-og-chokolade-rusen’ klokken 15.

Koldhævede grovboller med havregryn

Disse boller er vores egen videreudvikling af de kendte ‘gaffelboller’ (der hedder sådan, fordi du ikke behøver andet end en gaffel til at røre dejen sammen). Her har vi skruet ned for sukkerindholdet og op for de gode grove ingredienser. Husk, at du skal lave dejen, aftenen før du vil bage bollerne.

Ca. 14 stk.

Du skal bruge:

 • 15 g gær
 • 7 dl koldt vand
 • 1 spsk. honning
 • 3 ½ dl finvalsede havregryn
 • 2 tsk. salt
 • Ca. 450 g hvedemel
 • Ca. 200 g fuldkornshvedemel
 • Grovvalsede havregryn til pynt

Sådan gør du:

Om aftenen:

 1. Rør gæren ud i vandet sammen med honning i en stor skål. Kom havregryn og salt i. Vend nu de to slags mel i – du skal ikke ælte dejen, men blot vende alt rundt, indtil alt melet er blevet vådt. Dejen skal være rimelig fast, da den bliver mere lind, mens den hæver. Det kan være, du skal bruge lidt ekstra mel – brug da hvedemel.
 2. Dæk skålen med plastfilm eller låg og sæt den på køl (eller spar pladsen i køleskabet og sæt dejen udenfor, når temperaturen er under -5). Dejen skal hæve i mindst 8 timer, gerne 10-12 timer.

Næste Morgen:

 1. Tænd ovnen på 250°og gør to bageplader klar med bagepapir.
 2. Fordel lidt grov valsede havregryn i 14 små bunker på papiret.
 3. Sæt dejen i runde klatter på de små havregrynsbunker. Brug en stor ske, som du dypper i koldt vand mellem hver gang – så slipper dejen nemt skeen.
 4. Bag bollerne i 12-15 min. og lad dem køle lidt af, inden du serverer dem.

Aktuel