Aktuelt

Nytårets guide til champagne

Guide

Kenneth Carlsen, vinsælger fra Dansk Supermarked, giver dig sine bedste tips til at få mest muligt ud af nytårschampagnen.

Gå champagne-galore

Champagne er indbegrebet af nytår. Men vidste du, at de dyre dråber sagtens kan gå til steg og sauce og egentlig ikke bør nydes i selskab med kransekagen? Kenneth Carlsen, vinsælger fra Dansk Supermarked, giver dig sine bedste tips til at få mest muligt ud af nytårschampagnen.

IND I SKABET

Har du en tør, kold kælder, er det selvfølgelig allerbedst at have flaskerne gemt her. Hvis ikke, er bunden af klædeskabet i soveværelset det bedste sted at opbevare champagne. Her har de fleste mennesker det både mørkt og køligt og med en forholdsvis stabil temperatur, som er afgørende for at bevare champagnens kvalitet. Opbevar aldrig dine flasker et sted, hvor de bliver udsat for sollys, det er den sikre død. Heller ikke køleskabet er særligt smart i længere tid, da temperaturen er for lav.

SKIFT GLAS

Klassiske champagneglas er smukke og giver nogle flotte bobler, når champagnen rammer bunden og pibler op. Men vil du have mest mulig ud af smagen, bør du servere den i enten hvidvin- eller rødvinsglas, der har en større åbning. Du vil opleve langt flere af champagnens aromaer, som ofte forsvinder i de høje, tynde glas.

DROP RØDVINEN

Modsat rødvin er champagne frisk med en god syre, som virker rensende i munden. Derfor giver det faktisk rigtig god mening at servere den til middagen – selv til hovedretten. Rødvin kan ofte blive lidt ’tungt’, mens champagne i stedet gør dig klar til næste bid. Sushi, fisk og skaldyr er selvfølgelig oplagt, men de gyldne bobler passer faktisk også smaddergodt sammen med tapas, steg og fede oste.

DEN DYRESTE FØRST

Den største fejl, vi begår nytårsaften, er at gemme den dyreste champagne til midnat. Inden da har vi spist og drukket en frygtelig masse og måske endda røget cigarer. Det betyder, at der ikke er ret meget tilbage af smagsløgene, og det er synd for champagnen. Derudover harmonerer champagne og kransekage ganske dårligt. Når den søde kage og den tørre champagne møder hinanden, går det galt. Server derfor altid din bedste champagne klokken 18 til Dronningens nytårstale.

KEND DIN BRUT

Den sukkertilsætning, man giver champagnen til allersidst, afgør, hvor tør eller sød den enkelte flaske bliver. Overordnet findes der tre forskellige varianter af champagne, du skal have styr på.

Brut
En tør champagne, der er den mest solgte slags. Den har en god portion syre, uden at det hele begynder at snøre sig sammen. Fungerer særligt godt som aperitif.

Ekstrabrut
Den ekstratørre variant med mindst sukker tilsat. Ekstrabrut’en er blevet meget populær i den gastronomiske verden, fordi den ikke er så sødmefuld og derfor passer rigtig godt til mad.